Hamburgers van rode linzen met kiemen en avocado

It’s burgertime! Hamburgers staan bekend om vette happen maar dit hoeft helemaal niet zo te zijn. Integendeel. Deze burgers zijn gemaakt van rode linzen kiemen en zitten vól met goede voedingsstoffen. De linzen kiemen geven de burger een bite, de avocado maakt hem lekker smeuïg en de rode ui geeft een beetje pit. Eet een grote burger als lunch of serveer kleine burgertjes als hapje bij de borrel. Of geef je een casual etentje? Serveer de hamburgers dan samen met aardappel frieten (in schil) uit de oven en misschien nog wat salade erbij. Het gevoel van comfort food maar dan in een gezond jasje!

Required for two large or four mini burgers.

  • 200 grams of red lentil sprouts
    1 egg
    1/2 red onion
    2 tbsp of chick pea flour (or another flour type)
    Pinch of salt and pepper

Accompanied by

2 large or 4 small 4 bread rolls
1 avocado
Tuft of mixed sprouts
1/2 red onion

This is how you prepare them

Chop the onion, take a large dish and put the burger ingredients in it. Blend with a hand mixer, but not too finely, it is quite alright for a few pieces to remain. Shape two large or four small burgers with your hands.

Heat a little oil in a frying pan and allow the burgers to gently slide into this. Fry one side on a medium heat for 5 minutes and the other side for 3 minutes. The small burgers can be cooked a little quicker.

In the meantime, slice the avocado and cut the onions into rings. Cut open the bread rolls and place the burgers in between once they are ready. Finish off with the avocado, red onion and a tuft of sprouts.