Super snelle Falafel met citroen dip

Falafel is een Libanees gerecht dat bestaat uit gefrituurde balletjes gemaakt van kikkererwten. Maar wist je dat hummus ook van kikkererwt kiemen kan maken? Lekker vers en boordevol waardevolle stoffen die zijn omgezet door het kiemproces. Nu is het een beetje zonde om deze gezonde balletjes te frituren in vet, dus bakken we ze in dit recept gewoon in een koekenpan. Met falafel kun je alle kanten op. Serveer ze op een mooi groot bord bij de borrel samen met een lekkere dip, neem er een paar mee als tussendoortje voor op werk of serveer ze als avondeten in een wrap met salade.

Je kunt de falafel invriezen zodat je altijd een gezond en lekker gerecht binnen handbereik hebt. Gezond eten is belangrijk maar het moet ook lekker zijn en het liefst niet te veel tijd in beslag nemen, toch? Falafel is daar een perféct voorbeeld van.

Dit heb je nodig voor 6 stuks

  • 200 gram kikkererwten kiemen
  • 1/2 kleine ui
  • teentje knoflook
  • 1 ei
  • 1 theelepel ketoembar (korianderpoeder)
  • snuf peper en zout
  • 1 el kikkererwten meel (of ander soort meel)
  • scheutje olijfolie

Voor de citroen dip:

  • 3 el mayo
  • 1 el kwark
  • sap van 1/4 citroen

Zo maak je ze

Snipper de ui en pers de knoflook. Stop alle ingrediënten in een keukenmachine en meng het tot een grof mengsel. Dit kan je ook doen in een grote kom met behulp van een staafmixer. Verhit wat olie in een koekenpan. Vorm zes balletjes van het mengsel, druk ze wat plat en bak ze om en om in tien minuten goudbruin. Maak ondertussen de citroen dip door de ingrediënten door elkaar te kloppen. Proef even en voeg naar smaak een snuf zout of nog wat extra citroen toe.

Tip! Serveer de falafel met citroen dip in wraps met veldsla en rode ui